SABAHATTİN EYUBOĞLU - MAVİ II


"KİTABIN ADI: MAVİ-II,GÖRSEL SANATLAR ÜZERİNE DENEMELER VE ELEŞTİRİLER
KİTABIN YAZARI: SABAHATTİN EYUBOĞLU
YAYIN EVİ VE ADRESİ: TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI-İSTANBUL
BASIM YILI: BİRİNCİ BASIM 3.000 ADET AĞUSTOS 2000

1.KİTABIN KONUSU :
KİTAP DENEME VE ELEŞTİRİLERİNDEN OLUŞAN DOĞRU VE GERÇEKLİK KAVRAMLARININ ELE ALINDIĞI BATILI VE DOĞULU SANAT ÜRÜNLERİNİN KÜLTÜR ORTAMLARI VE DÜNYA GÖRÜŞLERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILDIĞI RESİM,HEYKEL,MİMARİ,SİNEMA VE BELGESEL FİLMLERLE İLGİLİ YAZARIN GÖRÜŞLERİNİ KAPSAYAN BİR DENEME TÜRÜ YAZIDIR.

2.KİTABIN ÖZETİ :
KİTAP SABAHATTİN EYUBOĞLUNUN GÖRSEL SANATLAR ÜZERİNE DENEMELER VE ELEŞTİRİLERİNİ TOPLADIĞI İKİNCİ KİTABIDIR. YAZILAR RESİM,HEYKEL,TİYATRO,SİNEMA VE BELGESEL FİLMLERİ BAŞLIKLARI ALTINDA TOPLANMIŞTIR. GENELDE ZAMAN SIRASINI GÖZ ÖNÜNDE TUTARAK DÜŞÜNCELERİNİ VE ETKİNLİKLERİNİ ORTAYA BELİRGİN BİR ŞEKİLDE KOYMUŞTUR.
YAZILARINDA GENELLİKLE MANTIKLI BİR GELİŞMENİN SONUCU OLDUĞUNU ORTAYA KOYAR. GENELLİKLE YAŞANMIŞ VE KALIPLAŞMIŞ SÖZLER VARDIR.YAZILARINDA GERÇEKLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARMIŞTIR.YAZILARINI İNSANIN DOĞRULUĞU VE GERÇEKLİĞİNE DAYANAN BİR DOĞRULUKLA BETİMLEMEKTEDİR. GÜNÜMÜZ RESMİNDE HEYKELLERİNDE VE DAHA BİRÇOK ÖRNEĞİNDE MODERN TÜRK SANATININTEMELLERİNİ GÖREBİLİRİZ.
YAZAR KİTABIN TABİAT VE DOĞA ADLI BÖLÜMÜNDE GEÇMİŞ İÇİNDEKİ BATILI DEVLETLERİN NATUR SÖZÜNDEN VE BUNUN TÜRKÇEDEKİ TABİAT VE DOĞA KAVRAMLARININ KARŞILIKLARINI VEREREK ELEŞTİRMEKTE VE BU KAVRAMIN TOPLUMUN GELİŞMESİ İÇİN DÜŞÜNCELERİNE YER VERMEKTEDİR.ÖZ RESME DOĞRU ELEŞTİRİLERİNDE FOTOĞRAF MEKANİĞİNİN ÇIKMASIYLA OLUŞAN RESİMLERİN ETKİNLİĞİNİN DEĞİŞTİĞİNİ ,FOTOĞRAFIN RESİM İLE AYNI DETAYI VEREBİLDİĞİNİ FAKAT RESSAMIN BAKMANIN ÖTESİNDE ZİHİNSEL FAALİYETLER DÜZENLİYEREK KULLANILDIĞINI GÖSTERİYOR.
RESİM,HEYKEL,MİMARİ BÖLÜMÜNDE SERGİLERDEN,MAYADAKİ SANAT GALERİSİ,RESİM SERGİSİ VE KAREKATÜRLERDEN BAHSEDİYOR.BUNLAR ÜZERİNE SANATIN TİCARET OLMADIĞINI VE SADECE BİR SANAT OLDUĞU ELEŞTİRİLERİNE YER VERİYOR.
TİYATRO BÖLÜMÜNDE ,TİYATRO ÜZERİNE ELEŞTİRİLERİ,SHAKESPEARE İLE SON 60 YIL ÜZERİNE TİYATRO ELEŞTİRİLERİ ÖN PLANA ÇIKARKEN,YILLARA GÖRE TİYATRO ÇEVİRİLERİ YER ALIYOR. SİNEMA VE BELGESEL FİLMLER BÖLÜMÜ KİTABIN SON BÖLÜMÜNÜ OLUŞTURUYOR.SİNEMA ,SANATI VE TÜRK SİNEMASI ELEŞTİRİLERİ,SURNAME,NEMRUT DAĞI,ESKİ ANTALYANIN SULARI,KARAGÖZ DÜNYASI ADLI SİNEMA BELGESEL FİLM ELEŞTİRİLERİNİ,FİLMİ GÖRMEDEN AÇIKLAYARAK OLAYI YAŞAMANIN MÜMKÜN OLABİLECEĞİNİ GÖSTERMEKTE. YAZARIN ELEŞTİRİLERİNİN İNSAN ÜZERİNE OLMASI VE GELİŞTİRMESİNİ AYRI BİR DİLDE YAZARAK BÜTÜNLÜK TAŞIYOR.

3.KİTABIN ANA FİKRİ :
DENEME VE ELEŞTİRİ TÜRÜNDE OLAN BU KİTAPTA DEĞER VE GERÇEKLİK KAVRAMLARI DAHA İYİ KAVRAYARAK BATI VE DOĞU SANAT ÜRÜNLERİNİN O ZAMAN ŞARTLARINDA KARŞILAŞTIRILMASI VE DOĞA KAVRAMLARININ İNSANLAR ÜZERİNDE DAHA İYİ PEKİŞTİRMESİ.

4. KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
KİTAPTA BELLİ BAŞLI İNSANLAR YOKTUR.DENEME TÜRÜNDE BİR YAZI OLDUĞUNDAN BOL BOL ELEŞTİRİ İLE TASVİRLERE YER VERİLMİŞTİR.

5.KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER:
ELEŞTİRİLERİN GÜNÜMÜZE YAKIN OLMASI RESİM,HEYKEL,MİMARİ,SİNEMA VE BELGESEL FİLMLERLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİ ANLATMASI KİTABIN ESAS BELİRGİN ÖZELLİĞİNİ OLUŞTURUYOR.BATILI VE DOĞULU SANAT ÜRÜNLERİNİN KÜLTÜR ORTAMLARINI BİRLEŞTİRİRKEN YAZAR ANLAŞILAMAYAN BİR DİL VE ÜSLUP KULLANMIŞTIR.

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
1908’DE AKÇAABAT’TA DOĞDU.ŞAİR VE RESSAM BEDRİ RAHMİ’NİN AĞABEYSİDİR.TRABZON LİSESİNİ BİTİRDİ.YÜKSEK ÖĞRENİMİNİ FRANSADA YAPTI.İÜ EDEBİYAT FAKÜLTESİ FRANSIZ DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜNDE DOÇENTLİK YAPTI.MİLLİ EĞİTİM MÜFETTİŞLİĞİ,TALİM VE TERBİYE KURULU ÜYELİĞİ VE ÖĞRETMENLİK GÖREVİNDE ÇALIŞTI.

EFLATUN’UN DEVLET ADLI YAPITININ ÇEVİRİSİYLE 1959 YILI TDK ÇEVİRİ ÖDÜLÜNÜ KAZANDI.MAVİ VE KARA ADLI KİTABINDA 1940’TAN SONRAKİ YAŞANTISINI ELE ALDI.ÇEŞİTLİ DERGİ VE GAZETEDE ÇIKAN YAZILARI ÖLÜMÜNDEN SONRA SANAT ÜZERİNE DENEMELER İSİMLİ KİTABINDA TOPLANDI.DİĞER ESERLERİ:PİR SULTAN ABDAL,GÖKYÜZÜ MAVİ KALDI,KÖY ENSTİTÜLERİ ÜZERİNE VB…"

274 SAYFA / BİRİNCİ BASIM 3.000 ADET AĞUSTOS 2000 / YÜKSEK KONDİSYONDA